Až na dřeň měření barev. O knihu z Fakulty textilní TUL je ve světě zájem

IMG_0588-2.jpg
Autoři publikace „Colorimetry in Textile Industry“ Martina Viková a Michal Vik z Fakulty textilní TUL. Foto: Adam Pluhař

Velký zájem ve světě provází knihu „Colorimetry in Textile Industry“ od Michala Vika a Martiny Vikové z Fakulty textilní TUL. Před několika dny vyšlo v Itálii již druhé vydání této odborné práce. Kniha už vyšla ve třech jazycích a vydání v dalších dvou se připravuje.

„Itálie patří mezi světově uznávané velmoci v oblasti designu a módy, kde barva hraje významnou roli,“ vysvětluje si Michal Vik zájem o problematiku měření barev a tedy i inovované vydání publikace z naší univerzity.

Ve světě stále žádanější kniha vychází z vysokoškolské učebnice „Základy měření barevnosti“, která Michalu Vikovi vyšla na TUL v roce 1995. Tato skripta sloužila pro výuku řady předmětů, učebnici ale bylo nutné aktualizovat o nové poznatky. Například o masivně se rozvíjející oblast bílých polovodičových zdrojů (LED), které se v novém miléniu využívají nejen ve veřejném osvětlení, ale i v osvětlení budov, kanceláří, obchodních prostor či domácností.

A tak v roce 2015 vyšla díky podpoře projektu Excelentní strojírenský výzkum učebnice „Měření Barevnosti a Vzhledu v Průmyslové Praxi“ a dva roky nato její upravený překlad do angličtiny pod názvem „Colorimetry in Textile Industry“. „Elektronická verze je k dispozici ke stažení na internetu (například na portálu ResearchGate má více než 4500 stažení), proto nás před dvěma lety oslovili vysokoškolští pedagogové Dr. Keyvan Ansari a Dr. Mahdi Safi, kteří projevili zájem přeložit tuto knihu do perštiny. Kniha v tomto jazyce vyšla loni. Zároveň o vydání projevila zájem italská organizace Associazione Italiana di Chimica Tessile e Coloristica (Italský Spolek Textilních Chemiků a Koloristů) a to byl důvod pro aktualizaci původní verze a přípravu druhého vydání,“ vysvětluje Michal Vik. Dodává, že zároveň běží jednání o překladu do italštiny a španělštiny.

 

Knih a učebnic o kolorimetrii existuje řada, kniha z Fakulty textilní se ale odlišuje rovnováhou mezi teoretickými aspekty oboru a praktickými dopady. „Vedle nutného úvodu do problematiky, který zahrnuje celou řadu vědních disciplín a vyžaduje komplexní přístup, jsme se snažili přinést určitý návod k řešení každodenních problémů ve výrobě. Jsme přesvědčení o tom, že to, co studenti potřebují, jsou vedle teoretických znalostí v nemenší míře praktické zkušenosti z laboratorní práce a určité návody na řešení základních úloh,“ doplňuje profesor Vik.

Proč a k čemu je vlastně důležité měření barevnosti a vzhledu? „Barva je klíčovým faktorem při rozhodování zákazníků. Aby textilní výrobky uspěly, musejí výrobci získat hlubší znalosti o měření a kontrole nejdůležitějšího parametru vzhledu textilií. Schopnost měřit barvy zároveň umožňuje každému výrobci vyvarovat se chyb vizuálního hodnocení výrobků. Využití znalostí o měření barev dokáže výrobcům zvýšit kvalitu, naopak sníží plýtvání ve výrobě a i počet vratek zboží. To vede k rozvoji trhu a výrobcům to přináší větší zisky,“ říká Martina Viková.

Výzkum v oblasti barvy je zajímavý pro vědce i studenty celé řady oborů a barvu je možné podle docentky Vikové studovat z mnoha hledisek. „Jednak se jedná o vjem, který je bytostně spojen s lidmi, tak můžeme například akcentovat pohled medicíny, filozofie. Jednak můžeme sledovat informační obsah, či fyzikální aspekty. V neposlední řadě je zde i celá oblast realizace spojená s technologií, chemií, matematikou a psychologií. Zkrátka, každý si může snadno nalézt tu ‚svou‘ část.“

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 422

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 428